Referentie Rineke

Sylvia,

Toen ik ging nadenken over ‘iets’ waarmee ik je werkwijze kon uitlichten en ging associëren kwamen de elementen rots/steen en water boven als metaforen voor jouw manier van werken, zoals ik die ervaren heb. Dat het hier om polariteiten gaat is natuurlijk niet toevallig, dit begrip heeft tijdens jouw trainingen voor mij veel inhoud gekregen. Ik gebruik het dagelijks om even buiten de vertrouwde dynamiek te denken en iets anders te proberen.
Wat een ‘geaard mens’, dacht ik, wanneer ik je in een opstelling met beide benen stevig op de grond en in alle rust de leiding zag nemen om deelnemers die een zware last te dragen hebben te ondersteunen. En dan de denkbeeldige steen die je in het water gooide, waardoor persoonlijke ontwikkeling en groei mogelijk waren. Het soms heel voorzichtig verleggen van die steen wanneer je een prikkelende, uitdagende opmerking maakte (“Hmm, dan is het interessant om je af te vragen ….”) en de bewustwording en de verandering, hoe klein misschien ook, die ingezet kon worden.

Je bent een kei in je werk. 

En dan het water. Voor mij symboliseert dat allereerst het meebewegen met de groep, wat ik heel fijn vond. Jouw stelling was: het proces gaat voor het programma. Maar ook meebewegen en afstemmen op iedereen persoonlijk en haarfijn aanvoelen wanneer het genoeg is. Heel respectvol. Water doet mij ook denken aan ‘de bron’. In jouw werkwijze laat je mensen op zoek te gaan naar een laagje dieper en zo mogelijk naar de bron.  Water staat ook voor verbinding, iets waarnaar je steeds op zoek was in de groep en voor je kalmte en helderheid.

Ik wens je veel succes met je praktijk, op naar de volgende 10 jaar.

Rineke, deelnemer cursus 'Systemisch leven binnen het familiesysteem', familieopstellingen Volksuniversiteit Fryslân

CD  (meer) Zijn - in het hier en nu

Lees meer...

De belangrijkste ontmoetingen worden door onze zielen geregeld, nog voor onze lichamen elkaar zien

webdesign: webburo