NLP

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. NLP geeft inzicht in het (innerlijke) communicatieproces. Ofwel hoe ga jij om met de informatie die jij (binnen) krijgt.

In eerste instantie verwerkt het zenuwstelsel een gebeurtenis via de zintuigen. Dit wordt gecodeerd als een beeld, gevoel, geluid, woord, reuk of smaak. De binnengekomen informatie wordt gefilterd: je geeft er een betekenis aan. In onze hersenen speelt zich een proces af van informatieverwerking door de informatie te laten passeren via filters. Filters hebben onder andere te maken met de wijze waarop wij zijn gevormd c.q. opgevoed. Iedere keer weer opnieuw vindt deze interne informatieverwerking plaats.

Bij een nieuwe gebeurtenis wordt er een intern programma afgedraaid met als uitkomst ons gedrag of stemming. Ons gedrag wordt dus bepaald door eerder verkregen ervaringen: je gedrag in het nu wordt bepaald door ervaringen en herinneringen uit het verleden.

NLP is een communicatiemethodiek: een proces van communicatieve zelfsturing. Jij alleen kan dit proces – eventueel met behulp van anderen – beïnvloeden. Als het gedrag niet altijd meer functioneel is – de gewenste resultaten blijven uit – ben jij de bepalende factor in dat geheel. Er is niet voor niets het spreekwoord “verander de wereld en begin bij jezelf”.

Als je geïnteresseerd bent en of vragen hebt, neem dan contact met ons op.

Delen